Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Σιδέρης: «Αστοχες και επικίνδυνες δηλώσεις από ΕΣΑΠ»

 
Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΠΕ Παναγιώτης Σιδέρης μίλησε στο gazzetta.gr και έδωσε τις δικές του απαντήσεις για όσα καταλογίζονται στην Ομοσπονδία σχετικά με το θέμα του Κυπέλλου. Ζητάει διάλογο και όχι κόντρα από όλους και επισημαίνει πως η ΕΟΠΕ δεν στοχεύει να υποβαθμίσει τον συγκεκριμένο θεσμό. Ο κ. Σιδέρης κάνει λόγο για αστοχία της ΕΣΑΠ σε όσα από πλευράς Λίγκας ειπώθηκαν προ λίγων ημερών κατά της Ομοσπονδίας και επιμένει ότι για την επίλυση των προβλημάτων, ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος μεταξύ των φορέων.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο www.gazzetta.gr:


- Τι ακριβώς έχει συμβεί με το θέμα του Κυπέλλου και ποιες τελικά είναι οι ευθύνες της ΕΟΠΕ, όπως καταγγέλλουν στελέχη της ΕΣΑΠ;

«Πρώτα απ’ όλα όπως είπα και στην κλήρωση του Κυπέλλου, η καθυστέρηση στην έκδοση της προκήρυξης δεν έχει να κάνει με αμέλεια της ΕΟΠΕ, αλλά με το γεγονός ότι εφαρμόζοντας μια πολιτική -σε όλα τα επίπεδα- κατανόησης των προβλημάτων του χώρου και προσπάθειας επιβίωσης, αποφασίσαμε να εκδώσουμε την προκήρυξη ακούγοντας και συζητώντας τις προτάσεις της ΕΣΑΠ. Έτσι, όταν η προκήρυξη ήταν έτοιμη, καταρχήν στη βάση της περσινής διοργάνωσης, τέθηκε από την ΕΣΑΠ ζήτημα διαχωρισμού των ομάδων σε ομίλους Βορρά και Νότου. Το Δ.Σ. της ΕΟΠΕ ενέκρινε την πρόταση της ΕΣΑΠ και δόθηκε εντολή να προχωρήσει η προκήρυξη. Η ΕΣΑΠ τότε και εν όψει του γεγονότος ότι η Ομοσπονδία δεν κάλυπτε τις μετακινήσεις των ομάδων, ζήτησε να καθυστερήσουμε λίγο την προκήρυξη εν όψει του ενδεχομένου να υπάρξει επίσημη πρόταση από τη Σύρο για Φάιναλ Έιτ, με σκοπό τον περιορισμό των εξόδων.

Η πρόταση αυτή έγινε επίσης δεκτή από την ΕΟΠΕ, πάντα με την παραπάνω λογική. Η τελική και οριστική απάντηση της Σύρου ήρθε στις 12 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία έγινε η συνάντηση ΕΟΠΕ - ΕΣΑΠ. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΠΕ εξουσιοδοτημένη από την ΚΕΠ αποδέχτηκε την πρόταση της ΕΣΑΠ και την επόμενη ημέρα εκδόθηκε η προκήρυξη.

Σημειώνω εδώ ότι θέμα διαχωρισμού των ομάδων σε ομίλους πλέον δεν υπήρχε, αφού είχε μεσολαβήσει η αποχώρηση του Απόλλωνα Καλαμαριάς, ενώ το μοναδικό αίτημα της ΕΣΑΠ που δεν έκανε δεκτό η ΕΟΠΕ ήταν να πάμε κατευθείαν σε Φάιναλ Φορ με βάση τη βαθμολογία του πρωταθλήματος σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία στις 3 Μαρτίου.

Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή γιατί η φιλοσοφία της διοίκησης της ΕΟΠΕ τον τελευταίο 1,5 χρόνο είναι να μην παίζει ρόλο η βαθμολογία στο Κύπελλο. Γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου η ΕΟΠΕ στο ίδιο διάστημα ποτέ δεν έδωσε αβαντάζ σε ομάδες με βάση τη βαθμολογία τους. Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ τότε είχε απαντήσει στον κ. Ταρνατόρο ότι εάν η πρόταση της ΕΣΑΠ ήταν ομόφωνη, θα ερχόταν σε δύσκολη θέση να κάνει μία εξαίρεση λόγω των ειδικών συνθηκών.

Τη στιγμή, όμως, που δεν ήταν ομόφωνη και οι πράξεις της ΕΟΠΕ έχουν αποδείξει ότι δεν διαχωρίζει εάν αυτός που διαφωνεί είναι ο ΠΑΟ ή Κηφισιά ή άλλη ομάδα, κατόπιν αυτού η ΕΟΠΕ αποφάσισε να συνεχίσει να τηρεί την αρχή με την οποία ξεκίνησε.

Έτσι, την Τρίτη 17/1 ημέρα λήξης των δηλώσεων συμμετοχής, όταν ενημερωθήκαμε ότι τρεις ομάδες δεν θα δηλώσουν συμμετοχή, λόγω οικονομικών εξόδων, ο κ. Μαυρομάτης επικοινώνησε με τον κ. Ταρνατόρο και συμφώνησαν να καταβληθεί μία προσπάθεια να συμμετάσχουν όλες οι ομάδες. Ο κ. Ταρνατόρος θα αναλάμβανε επαφή με τις δύο ομάδες, ΕΑ Πατρών και Κηφισιά, οι οποίες εξ αρχής είχαν απαντήσει αρνητικά στην ΕΟΠΕ. Αντίθετα, ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης από το βράδυ της Τρίτης είχε διαφανεί ότι την επόμενη ημέρα θα έστελνε έστω και εκπρόθεσμη δήλωση συμμετοχής.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΕΟΠΕ θα συζητούσε οποιαδήποτε πρόταση βελτίωσης του συστήματος προκειμένου να βρεθεί μία λύση ώστε να συμμετάσχουν όλες οι ομάδες στο Κύπελλο ακόμη και με γεωγραφική κατανομή κατά την κλήρωση της Α’ φάσης.

Την Τετάρτη το μεσημέρι και ενώ η ΕΟΠΕ συζητούσε τις προτάσεις των σωματείων προκειμένου να δεχτεί ακόμα και εκπρόθεσμες δηλώσεις συμμετοχής με την ΕΑΠ να είναι η μόνη που έστειλε, αφού η Κηφισιά δεν το έπραξε ποτέ, προέκυψε θέμα από άλλο σωματείο, τη Λαμία, η οποία ζήτησε να μάθει ποιοι είχαν δηλώσει εκπρόθεσμα. Από τον κ. Ταρνατόρο μεταφέρθηκε ότι δεν συμφωνούν όλες οι ομάδες στις εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Στο σημείο εκείνο προκειμένου να αποφευχθούν τυχών ενστάσεις και προσφυγές στα αθλητικά όργανα, η ΚΕΠ εισηγήθηκε και η εκτελεστική τη ΕΟΠΕ ενέκρινε να τηρηθεί πλέον αποκλειστικά η νομιμότητα, δηλαδή να γίνουν δεκτές μόνο οι εμπρόθεσμες δηλώσεις συμμετοχής».

- Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, πού στηρίζονται οι κατηγορίες μελών του Δ.Σ. της ΕΣΑΠ προς την ΕΟΠΕ; Κάπου δεν πρέπει να υπάρχει μια βάση σε όλα αυτά που προσάπτουν περί ανικανότητας διεξαγωγής του Κυπέλλου κλπ;
«Καταρχήν θεωρώ απαράδεκτο ότι καταβλήθηκε μια προσπάθεια από εκπροσώπους της ΕΣΑΠ και την ίδια την Ένωση μέσω του αιτήματός της να αναλάβει το Κύπελλο. Ήταν μια προσπάθεια να μεταφερθούν όλες οι ευθύνες στην Ομοσπονδία. Εμείς στην ΕΟΠΕ δεν θεωρούμε ότι ήταν λάθος μας να δείξουμε κατανόηση στα προβλήματα των σωματείων για να βρεθεί ο πιο ομαλός τρόπος διεξαγωγής, έστω και αν αυτό κόστισε την καθυστέρηση έκδοσης της προκήρυξης, ούτε το να καταβληθεί μία προσπάθεια έστω και την τελευταία στιγμή.

Αντίθετα, αν κάπου υπάρχει λάθος, είναι της ΕΣΑΠ που έκανε προσπάθειες να πείσει τις ομάδες να δηλώσουν εκπρόθεσμη συμμετοχή, χωρίς να έχει πρώτα εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων ομάδων που είχαν δηλώσει εγκαίρως συμμετοχή. Γιατί λοιπόν, είναι ανίκανη η Ομοσπονδία να διοργανώσει το Κύπελλο; Και γιατί η ΕΣΑΠ επαναφέρει θέμα διοργάνωσης του Κυπέλλου; Εμείς δεν θέσαμε ποτέ θέμα ανάληψης της Α1 ανδρών παρά τα προβλήματα που η ΕΣΑΠ σήμερα αντιμετωπίζει. Θεωρώ λοιπόν άστοχες και επικίνδυνες τις δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΣΑΠ που έθεσαν θέμα ανικανότητας της ΕΟΠΕ και στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι το ζήτημα έχει μεγάλη ηθική διάσταση. Το Επαγγελματικό βόλεϊ χρειάζεται ενότητα και διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

- Μετά από όλο αυτό το σκηνικό, όμως, σας κατηγόρησαν και για απαξίωση του θεσμού του Κυπέλλου. Εσείς ως ΕΟΠΕ, έχετε κάνει κάτι που να αποδεικνύει ότι στηρίζετε αυτή τη διοργάνωση;
«Η ΕΟΠΕ όχι μόνο δεν έχει απαξιώσει το Κύπελλο, αλλά κάνει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον προβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα σας αποκαλύψω λοιπόν, ότι στο Δ.Σ. που έγινε στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής (20/1), αποφασίσαμε από την επόμενη χρονιά το Κύπελλο να αλλάξει μορφή και να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής ομάδων από περισσότερες Εθνικές Κατηγορίες και να ξεκινάει η διεξαγωγή του από πολύ νωρίς. Νομίζω ότι όλα αυτά δείχνουν ότι γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης του θεσμού και όχι απαξίωσης, όπως μας κατηγορούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου