Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Γράφει ο ιστορικός .....

Το χρονικό μιας πολυτάραχης χρονιάς για την Ε.Ο.Π.Ε


Κάνοντας αναδρομή στην χρονιά που φεύγει, δύσκολα μπορεί να συνειδητοποιήσει κανείς ότι συνέβησαν όσα συνέβησαν, μετά ταύτα δε είναι πράγματι απορίας άξιο για το πώς αυτή τη στιγμή η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τις κατασχέσεις επιχορηγήσεων από τρίτους, καθώς και τη μείωση της επιχορήγησης του κράτους, όχι μόνον έχει κατορθώσει να λειτουργεί εύρυθμα, αλλά παράλληλα πληρώνει όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις και άρχισε να κλείνει σιγά - σιγά την ψαλίδα των προηγούμενων ετών.
Το χρονικό του απερχόμενου έτους:
- Στην ετήσια γενική συνέλευση της Ε.Ο.Π.Ε της 6/3/2010 η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος (68%) καταψηφίζει τον διοικητικό απολογισμό της διοίκησης. Η ενέργεια αυτή, που ήταν πρωτοφανής στην ιστορία του Ελληνικού βόλλεϋ ήταν μια έμπρακτη αποδοκιμασία μιας διοίκησης που διέπραττε το ένα λάθος μετά το άλλο, που διαχειρίζονταν τα οικονομικά της ομοσπονδίας με τρόπο που όχι μόνον δεν επρόκειτο να την εξυγιάνει και να μειώσει το χρέος αλλά μέσα στον λίγο χρόνο των 18 μηνών είχε καταφέρει να το αυξήσει σημαντικά, παρά τα μεγάλα οικονομικά ποσά που είχε λάβει από την πολιτεία. Το σώμα δεν καταψήφισε τον οικονομικό απολογισμό, ώστε να μη δεσμευτούν οι επιχορηγήσεις και δημιουργηθεί πρόβλημα στις τρέχουσες υποχρεώσεις της ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Στέλιος Προσαλίκας δεσμεύτηκε – όπως ήταν λογικό – ότι θα προκαλέσει εκλογές για την ανάδειξη νέου δ.σ το αργότερο εντός τριμήνου. Σημειωτέον ότι η δέσμευση αυτή έγινε πριν την ψηφοφορία, πράγμα που σημαίνει ότι το εκλογικό σώμα καταψηφίζοντας στην συνέχεια τον απολογισμό, ζήτησε σαφώς εκλογές.
- Στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΟΠΕ της 9/4/2010, οι περί τον Στ. Προσαλίκα σύμβουλοι κρίνουν ότι ο πρόεδρος κακώς δεσμεύτηκε για εκλογές και ότι έπρεπε πρώτα να γίνει καταστατική γενική συνέλευση για να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και μετά να γίνουν εκλογές. Για τον λόγο αυτό προκηρύχθηκε εσπευσμένα καταστατική Γ.Σ για τον μήνα Μάιο. Αυτή η διαδικασία – όπως είναι γνωστό – σήμαινε καθυστέρηση των εκλογών για τουλάχιστον ένα χρόνο, με δεδομένο ότι απαιτούνταν η παρουσία 160 σωματείων, ενώ παράλληλα έπρεπε να είχε γίνει η απαραίτητη προεργασία για τις σημαντικές και πολλές αλλαγές που προτείνονταν και αποτελούσαν ολόκληρο βιβλίο και όχι να γίνει κάτι τέτοιο εσπευσμένα και προσχηματικά όπως αποδείχθηκε.
- Αμέσως μόλις γίνεται γνωστή η εν λόγω απόφαση, 130 περίπου σωματεία απέστειλαν με τον νομικά (καταστατικά) απαιτούμενο τρόπο έγγραφο με το εξής περιεχόμενο, ζητώντας άμεσα εκλογές για τους λόγους που αναφέρονται παρακάτω: «Μετά την καταψήψιση του διοικητικού απολογισμού του Δ.Σ σας από την πλειοψηφία των σωματείων – μελών της Ε.Ο.ΠΕ κατά τη Γενική Συνέλευση της 6/3/2010, το Δ.Σ. σας δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των σωματείων – μελών της Ε.Ο.ΠΕ και δεν διαθέτει την ηθική νομιμοποίηση να διαχειριστεί τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική πετοσφαίριση.
Επειδή παρά την άμεση δέσμευση του προέδρου της Ε.Ο.ΠΕ για διεξαγωγή εκλογών εντός τριμήνου από την καταψήφιση του διοικητικού απολογισμού, Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ο.ΠΕ μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίθηκε στα παραπάνω.
Επειδή η καταψήφιση του διοικητικού απολογισμού του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τα πιο πάνω αναφερόμενα αποτελεί σπουδαίο και σοβαρό λόγο ανάκλησης και παύσης αυτού.».
- Μετά την εισροή των μομφών στην Ομοσπονδία συμβαίνουν τρία σημαντικά γεγονότα: α) Παραιτείται ο Στέλιος Προσαλίκας και στην θέση του αναλαμβάνει πρόεδρος ο ως τότε αντιπρόεδρος Γιώργος Μελισσουργός β) Αρχίζουν περιέργως να βομβαρδίζουν την Ομοσπονδία Διαταγές Πληρωμών μεγαλοπιστωτών της (ταξιδιωτικό πρακτορείο, εργολάβοι). γ) Η διοίκηση της πλειοψηφίας κωφεύει στις μομφές υποστηρίζοντας ότι κάποιες (όχι πάνω από δέκα) πάσχουν κατά τον τύπο, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι αρκούν λιγότερες από 70 μομφές για να ενεργήσουν κατά τον νόμο και το καταστατικό.
- Λόγω των παραπάνω γεγονότων, η Γ.Σ της 15 Μαϊου μεταβάλλεται σε κατά μέτωπο επίθεση των σωματείων κατά των μελών της αναξιόπιστης και ανακόλουθης πλέον διοίκησης και η πλειοψηφία του 95% των εκπροσώπων ζητεί από την διοίκηση την παραίτησή της και την άμεση διεξαγωγή εκλογών εντός του Ιουνίου 2010. Οι εκπρόσωποι των σωματείων αρνούνται να συζητήσουν οποιαδήποτε καταστατική αλλαγή, επειδή θεωρούν ότι η απαξιωθείσα και καταψηφισθείσα από δύο γ.σ διοίκηση δεν νομιμοποιείται για κάτι τέτοιο. Ο Γ. Μελισσουργός εμμένει παρά την παραπάνω συντριπτική πλειοψηφία, μαζί με άλλα πέντε με έξι άτομα στην διεξαγωγή εκλογών κατά το τέλος Ιουλίου, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με δικαστήρια. Τα σωματεία αρνούνται να υποταχθεί η πλειοψηφία του 95% στο 5%.
- Τον Μαϊο του 2010 Ομοσπονδία μπαίνει σε δικαστικές περιπέτειες. Γίνεται δικαστήριο για να ορισθεί προσωρινή διοίκηση, όπου επέρχεται συμφωνία Μελισσουργού-Μαυρομάτη, έτσι ώστε να παραμείνουν ως Πρόεδρος και Γ.Γραμματέας της προσωρινής διοίκησης οι Μελισσουργός και Κυριακίδης και τα λοιπά μέλη να ορισθούν από τον Α. Μαυρομάτη.
- Την 30/6/2010 βγαίνει η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία, εκτός της προσωρινής διοικήσεως ορίζει και καταληκτική ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών την 29/7/2010, αφού ρητά αναφέρει ότι η θητεία της προσωρινής διοικήσεως λήγει την 30/7/2010, οπότε αυτή η ημερομηνία ήταν καταληκτική για την ύπαρξη οριστικής διοικήσεως. Ο Γ. Μελισσουργός, αρνούμενος να σεβαστεί την δικαστική απόφαση ζητεί να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο, προκάλεσε δε τον Α. Μαυρομάτη, αν δεν θέλει να συμμορφωθεί με την δική του νέα απαίτηση να μαζέψει τους συμβούλους του και να προκηρύξει εκλογές μόνος του. Ο τελευταίος μετά ταύτα, πρότεινε νέο προεδρείο προκειμένου να καταστεί δυνατό να γίνουν εκλογές μέσα στο περιθώριο που όριζε η δικαστική απόφαση. Κατά την συνεδρίαση του προσωρινού δ.σ για την ανάδειξη νέου προεδρείου έγινε λάθος οφειλόμενο σε εντελώς παράτυπη ψηφοφορία με νούμερα (αντί της νόμιμης με αναγραφή των ονομάτων και σταυροδοσία σε μυστική ψηφοφορία), με συνέπεια την παρανόηση από μέλος του δ.σ σχετικά με το ποιο νούμερο αντιπροσώπευε ποιο υποψήφιο για την προεδρία. Το μέλος αυτό διαμαρτυρήθηκε έντονα μετά το τέλος της ψηφοφορίας, με συνέπεια κατόπιν αποφάσεως της πλειοψηφίας των μελών να επαναληφθεί η ψηφοφορία. Σημειωτέον ότι η απόφαση επανάληψης της ψηφοφορίας ήταν απολύτως νόμιμη – όπως αποδείχθηκε εν συνεχεία και από την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης – διότι κάθε δ.σ έχει δικαίωμα και υποχρέωση να αναθεωρεί και να αλλάζει τις αποφάσεις του, όταν θεωρεί (ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση) ότι έχει υποπέσει σε νομικό ή πραγματικό λάθος. Το γεγονός αυτό έδωσε την αφορμή στον Γ. Μελισσουργό να αναδυθεί σε μια άνευ προηγουμένου κατασυκοφάντηση της πλειοψηφίας των μελών της διοίκησης , με χαρακτηρισμούς και αναφορές που πραγματικά δεν άξιζαν σε άτομα που κατά γενική ομολογία υπήρξαν σεβάσμια και αποδεκτά στον επαγγελματικό τους χώρο καθώς και στον χώρο του βόλλεϋ για το οποίο αγωνίζονταν εντελώς αφιλοκερδώς και από μεγάλο μεράκι. Ο απηνής αυτός πόλεμος που καμία σχέση δεν μπορούσε να έχει με το καλό του αθλήματος, είχε ως αποτέλεσμα την σωματική κατάρρευση του νυν προέδρου της Ομοσπονδίας Αχιλλέα Μαυρομάτη, που παραμονές των εκλογών νοσηλεύθηκε για αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο με σοβαρή πνευμονία.
- Η προσωρινή διοίκηση ορίζει ημερομηνία εκλογών την 29/7/2010. Ο Γ. Μελισσουργός καταφεύγει και πάλι στα δικαστήρια με σκοπό τη ματαίωση των εκλογών και δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει την νομιμότητα των εκλογών και δεν θα συμμετέχει σ’ αυτές. Συνέπεια της ενέργειας αυτής είναι τα σωματεία ανά την Επικράτεια να μη γνωρίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή αν θα γίνουν ή όχι εκλογές. Στις 27/7/2010 ο Γ. Μελισσουργός χάνει την δίκη και το δικαστήριο αποφαίνεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά. Ο τελευταίος, πιστεύοντας ότι λόγω του θέρους και των διακοπών, καθώς και λόγω της αβεβαιότητας διεξαγωγής εκλογών μέχρι την τελευταία στιγμή, τα σωματεία δεν θα προσέλθουν ή ότι δεν θα προσέλθει ικανός αριθμός αντιπροσώπων, δηλώνει ότι αν προσέλθουν στις εκλογές 200 σωματεία, τότε θα πάρει απόφαση ότι το ελληνικό βόλλεϋ δεν τον επιθυμεί και θα υποχωρήσει σχετικά με τις δικαστικές του επιδιώξεις.
- Στις εκλογές της 29/7/2010 προσέρχονται 190 σωματεία – παρά τις παραπάνω αντιξοότητες – στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για το τι πραγματικά θέλει ο κόσμος του βόλλεϋ.
- Ακολουθεί περίοδος ανασύνταξης και ομόνοιας αφού κατά δήλωση του νέου Προέδρου της ΕΟΠΕ Αχ. Μαυρομάτη και κατ’ επιθυμία όλης της διοίκησης, όλες οι αντιπαραθέσεις πρέπει να αποτελούν και αποτελούν πλέον παρελθόν και η προσπάθεια αναγέννησης του αθλήματος είναι συλλογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου