Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ατολμία ή, τόλμη


ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ: ΣΤΑΘΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΣ

Ατολμία ή, τόλμη
Παρακολουθώντας τα γεγονότα στον χώρο του βόλλευ, μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ένα γεγονός που πραγματοποιήθηκε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας και δεν του δόθηκε ιδιαίτερη σημασία...
Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν παίρνω καμία θέση για τις επιλογές που έγιναν αλλά με τον τρόπο που επιλέχτηκαν γιατί αυτό είναι πραγματικά μια καινοτομία.
Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει οι επιλογές προπονητών στα εθνικά συγκροτήματα, να είναι υπόθεση των εκάστοτε προέδρων και πολλές φορές τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τις μάθαιναν από τους δημοσιογράφους…
Ακραία περίπτωση η παρουσίαση του Μέϊφορθ από τον Προσαλίκα χωρίς να έχει προηγηθεί διοικητικό συμβούλιο.
Φυσικά για να είμαι δίκαιος πρέπει να αναφέρω ότι με τον ίδιο τρόπο λειτουργούσε και η διοίκηση Μπελιγράτη.
Οι πρόεδροι αποφάσιζαν (άντε με δυο τρεις κολλητούς ) και τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβούλιου αισθάνονταν περιθωριοποιημένοι κατά το κοινώς λεγόμενο ¨γλάστρες¨.
Στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο στην ψηφοφορία  για επιλογή προπονητή στην Εθνική κορασίδων το αποτέλεσμα ήταν 10 ψήφοι υπέρ της κας Μπαρζούκα και 10 ψήφοι υπέρ του κου Τζουμάκα με τον κο Μαυρομάτη να έχει ψηφίσει την κα Μπαρζούκα.
Τα υπόλοιπα μέλη ζήτησαν από τον πρόεδρο να κάνει χρήση του δικαιώματος που του δίνει το καταστατικό -σε περίπτωση ισοψηφίας μετράει διπλή η ψήφος του- αλλά εκείνος αρνήθηκε.
Πολλοί για τον παραπάνω λόγο  ανέφεραν ότι ο πρόεδρος έδειξε ατολμία αλλά σίγουρα δεν είχαν κάνει τον κόπο να διαβάσουν ούτε τις δύο πρώτες παραγράφους από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του για τον τρόπο διοίκησης της ομοσπονδίας.
Έγραφε χαρακτηριστικά:
“Λαμβανομένων υπόψη των γενικότερων αλλαγών της σύγχρονης εποχής η πρώτη και κυριότερη αλλαγή που πρέπει να επέλθει άμεσα στον τρόπο διοίκησης της ΕΟΠΕ είναι η αλλαγή φιλοσοφίας και μοντέλου.
Το προεδροκεντρικό μοντέλο δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα ευέλικτο, πολυφωνικό και δημοκρατικό μοντέλο διοίκησης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να ξαναγίνει το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων για τη διοίκηση της Ομοσπονδίας.
Δεν επιτρέπεται σοβαρές αποφάσεις να λαμβάνονται από τον Πρόεδρο ή την Εκτελεστική Επιτροπή…”

Και από ΄τι φαίνεται αυτά που έγραφε τα πίστευε και τα εννοούσε….
Σίγουρα χρειάζεται μεγάλη τόλμη για να αλλάξεις καταστάσεις και νοοτροπίες ετών…
ΥΓ1. είκοσι μυαλά είναι καλύτερα από ένα… ΥΓ2. απέδειξαν ότι δεν ήρθαν να εξυπηρετήσουν φίλους και γνωστούς… (ο Τζουμάκας ήταν 5 χρόνια προπονητής στο Πειραματικό και νυν στον Ηρακλή…. Προσωπικός φίλος του κου Μαυρομάτη και του κου Μανωλόπουλου – και οι δύο ψήφισαν την κα Μπαρζούκα) χρειάζεται λεβεντιά για να τηρεί κανείς τις προεκλογικές του υποσχέσεις…
«Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών της Ομοσπονδίας θα πρέπει να ενεργούν πάντοτε με γνώμονα τη νομιμότητα, αλλά και την ηθική στις δράσεις τους
Πρέπει να γίνει σε όλους βίωμα ότι δεν βρίσκονται στην Ομοσπονδία για να προασπίσουν τα συμφέροντα των σωματείων τους, αλλά τα συμφέροντα όλων των σωματείων και ολόκληρου του ελληνικού βόλλευ»
απόσπασμα από τις  «ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ του ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ»
Ο Αχχιλέας Μαυρομάτης δείχνει έτοιμος να φέρει αλλαγές στην νοοτροπία,και να πιστεύει στο απόλυτο δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης της ομοσπονδίας   το ερώτημα είναι αν όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τον χώρο, είμαστε έτοιμοι να τις αποδεχτούμε;
Με αθλητικούς χαιρετισμούς Στάθης Νικολούζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου