Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Αποδίδει καρπούς το σύστημα

 
Της Πένυς Ροντογιάννη

Οι πρόεδροι των Επιτροπών αναλύουν τον τρόπο λειτουργίας τους και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις πρώτες κινήσεις τους. «Το μέλλον ανήκει σε όποιον γνωρίζει να… περιμένει»,λέει ένα γνωστό γνωμικό και όταν ο πρόεδρος της Ε.Ο.ΠΕ., Αχιλλέας Μαυρομάτης, όριζε τον Νοέμβριο του 2010 τις διάφορες Επιτροπές, το έπραττε με μοναδικό γνώμονα -αυτές- να λειτουργήσουν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Επιτροπές με πρόσωπα που ασχολούνται καθημερινά τους τελευταίους μήνες, στοχεύοντας στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής πετοσφαίρισης. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη «πάσα» από το πρώτο τεύχος του «volley@ll» για να ρίξουμε μια πρώτη ματιά στο έργο των επιτροπών, ξεκινώντας φυσικά από την προβολή.
 
Επιτροπή Προβολής του Αθλήματος: Ενεργητικότητα στο φουλ
Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Γιάννης Στουραΐτης, αλλά επειδή η δουλειά και η προσπάθεια δεν κρύβονται, δεν ζητήσαμε διευκρινήσεις. Η παρουσίαση της Α1 γυναικών στο Γκάζι μαζί με την εκδήλωση για το «Χαμόγελο του παιδιού», η ανανεωμένη και ενημερωμένη ιστοσελίδα της Ε.Ο.ΠΕ., το ηλεκτρονικό ετήσιο ημερολόγιο, το «ChampionAllStarGame» στον Γέρακα, η συμφωνία με την κρατική τηλεόραση για τις μεταδόσεις του Κυπέλλου Ελλάδας ανδρών, αλλά και η μετάδοση αγώνων πρωταθλήματος από το ψηφιακό κανάλι σπορ+, το επιτυχημένο εκ του αποτελέσματος, μοντέλο διεξαγωγής των αγώνων «ειδικής διαχείρισης» των «αιωνίων», η εξαιρετική διοργάνωση του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας στη «μητρόπολη» του βόλεϊ την Ορεστιάδα, αλλά και η παράδοση του ιστορικού αρχείου του αείμνηστου Μαστρανδρέα και η τοποθέτησή του σε ειδικές προθήκες στην είσοδο της Ομοσπονδίας, είναι το πρώτο δείγμα γραφής από μια επιτροπή γεμάτη ενεργητικότητα που προσπαθεί να προβάλλει το «προϊόν» της με τον καλύτερο τρόπο.  
 
Επιτροπή Οικονομικών: «Στρατηγικό» σχέδιο εν δράσει
Η επιτροπή προβολής ήταν το εύκολο κομμάτι και αυτό γιατί το έργο της φαίνεται και είναι αδιαμφισβήτητο. Προχωρώντας στην Επιτροπή Οικονομικών, που θεωρείται και ως η «καυτή πατάτα» της Ομοσπονδίας, τα πράγματα είναι απλά… μαθηματικά. «Με δεδομένο ότι η επιχορήγηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει στο μισό, προτάξαμε τη μείωση κόστους της λειτουργίας της Ομοσπονδίας και ταυτόχρονα βγήκαμε δυνατά προς τα έξω για αναζήτηση εσόδων μέσα από χορηγούς, αλλά και από ένα ‘στρατηγικό σχεδιασμό’ που θα κατατεθεί στη Γενική Συνέλευση υπόψη των σωματείων», είπε ο α’ αντιπρόεδρος της Ε.Ο.ΠΕ., Γιάννης Στουραΐτης, ενώ είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο της οικονομίας και όχι μόνο, «κόπηκαν» οι έμμισθοι μάνατζερ και στόχος της Ομοσπονδίας είναι η ανάδειξη του εθελοντισμού.
Κεντρικό σημείο όλων των πλάνων της Επιτροπής είναι τα σωματεία, όπως τόνισε ο κ. Στουραΐτης: «Η Ε.Ο.ΠΕ. στον βαθμό που μπορεί πρέπει να συνδράμει τα σωματεία, αφού αυτά είναι το συστατικό στοιχείο λειτουργίας και ανάπτυξης του αθλήματος. Οι σύλλογοι κάνουν αγώνα επιβίωσης και δεδομένης της αλλαγής της νομοθεσίας στο θέμα των χορηγιών που δεν εκπίπτουν στη φορολογία, αλλά και της οικονομικής κρίσης, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Η Ομοσπονδία θα προσπαθήσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της εφετινής χρονιάς και να δώσει και κάποια χρέη προηγούμενων ετών».   
 
Κεντρική Επιτροπή Πρωταθλημάτων: Το βάρος στις παλιές δόξες και τα νησιά
Για τα μέχρι σήμερα πλάνα της ΚΕΠ, μίλησε ο πρόεδρός της, Παναγιώτης Σιδέρης: «Στόχος μας ήταν να χωρίσουμε την Ελλάδα σε περιφέρειες και γι’ αυτό δημιουργήσαμε τρεις ομίλους, με στόχο να εξοικονομήσουμε χρήματα και αυτό το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό. Εφέτος είχαμε οκτώ ομάδες σε κάθε όμιλο της Α2 γυναικών και τη νέα χρονιά θα πάμε στις δέκα. Πολύ σημαντικό -επίσης- είναι ότι η πρωταθλήτρια ομάδα κάθε περιφέρειας ανεβαίνει κατευθείαν στην Α2 γυναικών και τη Β’ Εθνική ανδρών. Η Ομοσπονδία με αυτόν τον τρόπο θέλει να προωθηθούν και πάλι παλιές μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού βόλεϊ. Υπάρχει και σχέδιο για τα νησιά, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η ΚΕΠ λειτουργεί και σχεδιάζει τα πλάνα της σε πλήρη συνεννόηση με τις άλλες επιτροπές».      
 
Επιτροπή Εθνικών Ομάδων: Σχέδιο-οργάνωση πριν από τα πρόσωπα
Τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα αποτελούν το παρόν και το μέλλον του αθλήματος σε Εθνικό επίπεδο και σίγουρα έχει πέσει ειδικό βάρος στην Επιτροπή Εθνικών ομάδων. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής, Γιώργος Μανωλόπουλος, εξήγησε: «Το πρώτο πράγμα που θέσαμε ως στόχο είναι να προηγείται το σχέδιο και η οργάνωση πριν από τα πρόσωπα. Να υπάρχει, δηλαδή, ένα τιμ που θα ασχολείται με τις ανδρικές ομάδες και ένα με τις γυναικείες χωρίς να παίζουν ρόλο οι ταυτότητες. Αυτά λοιπόν τα δυο προπονητικά τιμ στόχο έχουν να σχεδιάσουν το τι βόλεϊ θέλουμε να παίξουμε και ποιο θα είναι το ιδανικό προφίλ. Αυτό το προφίλ θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί μέχρι το τέλος της θητείας μας. Μεσολαβεί το καλοκαίρι, να συμφωνηθεί το μοντέλο και οι fulltime προπονητές να το ‘περάσουν’ στις περιφέρειες και αυτοί με τη σειρά τους στα κλιμάκια και στα σωματεία της περιοχής».
Επιπλέον, ο κ. Μανωλόπουλος πρόσθεσε: «Δουλεύουμε επίσης και είναι βασικό μέλημά μας, το Αθλητικό Κέντρο της Παιανίας να γίνει έδρα όλων των Εθνικών ομάδων σε Ευρωπαϊκά πρότυπα. Ανοίξαμε τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους Ομοσπονδιακούς, δεν υπήρχε ‘ζυγαριά’, προσπαθήσαμε να διαλέξουμε τους καλύτερους. Αν έγινε κάποιο λάθος, είναι καλό να κριθεί από τη δουλειά που θα γίνει και όχι εκ του αποτελέσματος. Αναφορικά με τους parttime προπονητές επελέγησαν με βάση τα ονόματα που υπήρχαν στην Α1 σε όλη την Ελλάδα. Τον Καπράρα -που λύθηκε η συνεργασία μας- τον είχαμε σαν συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης. Σε αυτούς που θα είναι και όλο τον χειμώνα (fulltime) στόχος είναι να ‘οργώσουν’ την περιφέρεια. Από εκεί και πέρα, στις Εθνικές ομάδες παίδων - κορασίδων δεν θέλαμε να αλλάξουμε κάτι, ένεκα του μικρού χρονικού διαστήματος που υπήρχε. Δικαιωθήκαμε. Σε αυτές τις ομάδες δώσαμε, στο μεγαλύτερο ποσοστό, ό,τι ζήτησαν οι προπονητές. Ορίσαμε και υπεύθυνο στατιστικολόγο που θα κρατήσει στοιχεία από όλες τις διοργανώσεις και αυτό θεωρείται μεγάλη πηγή πληροφόρησης και αρχείου».
 
Επιτροπή Ανάπτυξης: Το βόλεϊ στα σχολεία
Ο πρόεδρος, Αθηνόδωρος Χατζηπαναγιώτου, εξήγησε τους βασικούς άξονες που έχει κινηθεί μέχρι στιγμής η Επιτροπή Ανάπτυξης: «Καθιερώσαμε και ενεργοποιήσαμε μέσα στις περιφέρειες των Ενώσεων, τον λεγόμενο ‘έφορο ανάπτυξης’. Στόχος αυτού του ορισμού ήταν η ανάπτυξη του βόλεϊ στην περιφέρεια. Ταυτόχρονα έγινε η αξιολόγηση των Π.Ο.Π (περιφερειακοί ομοσπονδιακοί προπονητές) σε 10 περιφέρειες, ενώ ορίστηκαν και στα νησιά. Επιπλέον, πήραμε απόφαση για διεξαγωγή Διασυλλογικού-Διαπεριφερειακού πρωταθλήματος για αξιολόγηση αγοριών (1995-96) και κοριτσιών (1996-97)».
Μεγάλη βάση έχει δοθεί από τη συγκεκριμένη επιτροπή και στο πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει Απρίλιο-Μάιο στα δημοτικά σχολεία. «Θα μπούμε στα Δημοτικά σχολεία, θα δώσουμε υλικό, θα εκπαιδεύσουμε τους γυμναστές, ενώ με τη νέα σχολική χρονιά θα εφαρμοστεί πλήρες πρόγραμμα κατά ηλικίες και τάξεις. Επιπρόσθετα, πολύ σημαντική είναι η συλλογή πληροφοριών κατά περιφέρεια με στοιχεία παρελθόντων ετών σχετικά με την ανάπτυξη ή μη του βόλεϊ σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αυτή η έρευνα, δηλαδή η χαρτογράφηση, θα βοηθήσει πολύ όχι μόνο ως προς τα συμπεράσματα, αλλά κυρίως στον σχεδιασμό, ενώ παράλληλα παρακολουθήσαμε και τις Ακαδημίες των σωματείων, τη δουλειά που γίνεται εκεί και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν 10-12.000 παιδιά, με το 80% να είναι κορίτσια και το 20% αγόρια. Ένα πολύτιμο στοιχείο και για τους Π.Ο.Π», κατέληξε ο κ. Χατζηπαναγιώτου.     
 
Επιτροπή Μεταγραφών: Οι κανονισμοί πάνω απ’ όλα
Στο πλαίσιο των κανονισμών κινήθηκε η Επιτροπή Μεταγραφών, σύμφωνα με τον πρόεδρο, Κώστα Ψαρουδάκη, ο οποίος ανέφερε σχετικά: «Κινηθήκαμε στα πλαίσια των κανονισμών και όταν προέκυψαν ζητήματα κατ’ εξαίρεση, αυτά πήγαν άμεσα στο Διοικητικό συμβούλιο, πάντα στα απαραίτητα νομικά πλαίσια. Από εκεί και πέρα σε ότι αφορά τις αλλαγές, αυτές θα συζητηθούν στη Γενική Συνέλευση και θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις αλλαγές των κανονισμών».
 
Επιτροπή Μπιτς Βόλεϊ: Να ανοίξει το άθλημα στα σωματεία
Τη φράση του προέδρου της Ε.Ο.ΠΕ., Αχιλλέα Μαυρομάτη, «δανείστηκε» ο Γιάννης Στουραΐτης για να ξεκινήσει τη συζήτηση για το μπιτς βόλεϊ: «Η Ομοσπονδία έχει δυο παιδιά: το βόλεϊ και το μπιτς βόλεϊ. Επειδή τα τελευταία χρόνια το δεύτερο λειτουργούσε αποκομμένο, δημιουργήσαμε το Εθνικό Συμβούλιο μπιτς βόλεϊ με μέλη Ενώσεων από όλη την Ελλάδα. Θέλουμε το άθλημα να αναπτυχθεί και να ‘ανοίξει’ και στα σωματεία. Το βλέπουμε ισότιμα με τη σάλα και θέλουμε να προωθήσουμε ολόκληρο το βόλεϊ για να μπορούν Ενώσεις και παράγοντες να έχουν γνώση. Και εδώ επιθυμία μας είναι η ανάπτυξη των υποδομών, αλλά και η διεκδίκηση στόχων με το δίδυμο Τσιαρτσιάνη-Αρβανίτη (Ολυμπιακοί Αγώνες 2012), ενώ και οι ομάδες ανδρών θα παλέψουν για το καλύτερο».            
 
Δικαστική Επιτροπή: Προτιμότερο να μην… δουλεύει
Πρόκειται για μια επιτροπή που, όπως είπε και ο πρόεδρός της Γιώργος Διονάς, καλύτερα να μην έχει πολλή… δουλειά.
«Όσο λιγότερο συνεδριάζει, τόσο το καλύτερο, αφού αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Όποτε χρειαστεί να συσκεφτούμε για να λάβουμε κάποια απόφαση, το κάνουμε μέσα στα πλαίσια των κανονισμών».
 
Επιτροπή Κανονισμών: Αναγκαία η αλλαγή
Τη Γενική Συνέλευση αναμένει η Επιτροπή Κανονισμών, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρό της Π. Σιδέρη, έχει γίνει δουλειά με στόχο την τροποποίηση κανονισμών:
«Από την αρχή που ανέλαβε η επιτροπή είχε στόχο την αλλαγή των κανονισμών και αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, είναι κάτι που το έχει ανάγκη η Ομοσπονδία. Μελετάμε άρθρο- άρθρο. Οι κανονισμοί πρέπει να αλλάξουν. Έχουμε πάρει υπόψη μας και τις προτάσεις του forum, αλλά και των σωματείων που έχουν απόψεις και πρέπει να τις καταθέτουν».
 
Ιατρική Επιτροπή: Προτεραιότητα η ασφάλιση των αθλητών
Με βασική προτεραιότητα το χαμηλό κόστος η τριμελής ιατρική επιτροπή κατάφερε, με τη βοήθεια του Νεκτάριου Χαλβατζή, να κλείσει συμφωνία με το νοσοκομείο Metropolitan.
«Είναι μια πολύ καλή συμφωνία, αφού καλύπτει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο το διαγνωστικό κομμάτι και τις εξετάσεις, αλλά και το κόστος επεμβάσεων. Ταυτόχρονα, από υγειονομικής πλευράς προσπαθούμε όταν η Εθνική αγωνίζεται εκτός Αθηνών, να υπάρχει σε οποιοδήποτε μέρος προτεραιότητα στους αθλητές μας και πρωτοβάθμια περίθαλψη. Στόχος μας είναι να επανδρωθούμε πλήρως και να προστεθούν, αν είναι εφικτό γιατροί όλων των ειδικοτήτων», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής, Κώστας Βλάσσης.

Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας: Συνεργασία και επίλυση προβλημάτων
Για πρώτη φορά στα χρονικά, η ΚΕΔ λειτουργεί αφιλοκερδώς, αλλά αυτό που μετράει είναι η προθυμία και η αγαστή συνεργασία των κ.κ Κάλλη, Βασιλειάδη, Αντωνούλη που λειτουργούν πυροσβεστικά σε όλα τα «καυτά» ζητήματα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Μανώλης Κάλλης, ανέλυσε τους άξονες στους οποίους κινείται η επιτροπή: «Έχουμε κάνει ήδη αναπροσαρμογή στις λίστες των διαιτητών και έχουμε οργανώσει σεμινάρια διαιτησίας (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη). Παράλληλα, προωθούνται στις μεγάλες διοργανώσεις ολοένα και περισσότεροι διαιτητές μας. Σίγουρα υπάρχουν και προβλήματα, αλλά αγωνιζόμαστε μαζί με τον κ. Βασιλειάδη και τον κ. Αντωνούλη για την επίλυσή τους στον μέγιστο βαθμό».
* ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ VOLLEYB@LL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου